Första maj 2016

 

Närmare 100 personer hade mött upp i den tidiga morgonen för att hälsa våren välkommen. Den gamla kastanjen höll precis på att slå ut, gräsmattan var grön och solen värmde.

På hembygdsgården sjöng kören Capella Snöstorp under ledning av Göran Persson för trettionde gången de vackra vårsångerna vi så gärna vill höra. 

Ordförande Lars-Erik Björklund var behjälplig som "co-speaker" och C G Bergenstråhle hade skrivit ett härligt tal, som handlade om hopp, glädje, förväntan och njutning.

Ur Harriet Löwenhielms sista bok Dikter fick vi höra hur hon, märkt av en svår sjukdom, besjunger våren först i dur, sedan i moll:

Skåda, skåda hur det våras.
Snön har smultit, se och märk.
Än en gång skall vi bedåras
av de gamla underverk.
.
.
Men för mig finns inga under, fast jag villig är att tro. 

C G hade skrivit om solen, värmen. fågelkvittret, växtligheten och hur snabbt förvandlingen sker från vår till sommar. Han berättade om vår föränderliga tid, då vi med hjälp av teknik kan manipulera växterna att blomma tidigare och tidigare. I stället för att vi flyttar ut till våren flyttar vi in den i våra bostäder. Men en sak kan vi inte förändra och det är bokskogens lövsprickning och att efter valborgsmässoafton kommer första maj.

Talet avslutades med ett fyrfaldigt leve för våren. 

Därefter serverades traditionsenligt fika i "stugan". 

8 May 2016