Kulturträff Enslöv

 

29 oktover 2023 var det dags för omgång två a Halmstadskretsens kulturträffar med tävlin. Denna gång var det Enslövs Hembygdsförening, som anordnade tävlingen. Detta skedde i Enslövs församlingshem. 

Sex Hembygdsföreningar ställde upp med lag och för att göra det riktigt festligt fanns det publik från hela kretsen. 

Föredrag om Grönland
Träffen inleddes med ett intressant föredrag av Pipaluk Lind, som hade sina rötter på Grönland. Pipaluk berättade om Grönland ur geografiskt, ekonomiskt, politiskt och socialt perspektiv. Vi fick veta att Grönland är världens största ö och nästan fyra gånger så stort som Sverige till ytan, men att där bara bor 57 000 invånare. 

Hela Grönland är täckt av is utom kustremsorna. Människor lever av jakt och fiske. 

På bilden ser man en broderad dräkt. 

En stunds fika innan tävlingen började.

För att lagen skulle kunna förbereda sig ordentligt och åhörarna skulle få en stunds samvaro blev det  kaffe med smörgås och kaka.

Tävlingen
Så var det dags. Frågan var om Kvibille och Söndrum skulle klara att att behålla sina första och andra platser. 

Fråga 1 - Vems är fåtöljen. Alla hade rätt 
Fråga 2 - Symboler på mynt.. Två lag hade fel.
Fråga 3 - Två lag hade fel
Fråga 4 - Vem är Hertig av Halland. Alla lag hade rätt.
Fråga 5 - Synonym till obsolet. Fyra lag hade rätt.

Och så fortsatte det. En del frågor var svåra och en del mindre svåra. Vem vet till exempel hur många hål en bandyboll har eller vem som illustrerade Emil i Lönneberga? Eller vems är loggan. Eller Solsstickepojkens namn,  Vilket är Hallands landskapsträd.  Och en gud som delade ut äpplen. Hur många ben en fästing har. Ja frågan är egentligen om fästingen är en insekt eller en spindel  Hur skriver man 1924 med romerska siffror. 

Efter 15 frågor var tävlingen klar. Då var frågan. Skulle de tidigare ledarna få fortsätta vara det. 

Dagens segrare blev Enslöv på 12 poäng följda av Breared pch Getinge på 10 poäng. Hur blev då det sammanlagda resultatet? Nu var det fyra lag, som ligger i topp på 21 poäng, Breared, Enslöv, Kvibille  och Söndrum. 

Nästa omgång är söndagen den 25 februari 2024  klockan 14 i Getinge. Söndagen den 24 mars är det kulturträff igen samt kretsens årsmöte. De två bästa lagen går vidare till länsfinal. Datum är inte bestämt ännu och det är Hembygdsrådet som beslutar tid och plats. 

Kretsens ordförande tackadfe Enslövs Hembygdsförening för en väl genomförd kulturträff och traditionsenligt avslutades mötet med nationalspngen. 

 

 

 

 

 

 

-

 

 

 

 

 

trä

31 Oct 2023