Kulturträff i Getinge 240225

 

Bedrägerier

Träffens föredrag handlade om bedrägerier. Föreläsare var Birgitta Karlsson från Länsförsäkringar. Det skrivs och  sägs att det är äldre , som blir lurade, men Birgitta slog hål på den myten:- Alla åldrar blir det.

Det finns många olika sätt för bedragare att lura till sig pengar. Den enda sanningen är att de sitter inne med stora kunskaper om hur man ska gå till väga och att det är svårt för många  många människor att genomskåda bluffmakarna. 

År 2023 var det 237 000 anmälda brott. 

Bedragarna finns överallt. De ringer, skickar mejl, finns på Tradera och Blocket. Det finns en sak, som man aladrig skall göra och det är att betala handpenning. 

Plötsligt kommer det en begäran från någon man tror är ens barn eller barnbarn, som behöver pengar omgående. Då kommer här samma uppmaning:- För inte över några pengar, när du är det minsta osäker på om en sådan begäran är korrekt och att det verkligen är det kära barnbarnet som du har kontakt med. 

En annan gång kommer ett majl från en falsk avsändare. Det kan till exempel vara ett, som man tror, ett  känt företag t.ex. Telia. Du har betalat en faktura två gånger och för att få tillbaka dina pengar ska du lämna både konto- och inloggningsuppgifter. 

Så finns det investeringsbedrägerier som berör Bitcoin. Sätt in en mindre summa pengar och få tillbaka en förmögenhet. 

Det finns bara ett sätt att hantera detta och det är att vara oerhört försiktig. Tror du att det är något falskt med det som låter otroligt bra, så är det säkert ett bedrägeriförsök. Så - SLÄNG PÅ LUREN!!!!! Eller - SPÄRRA AVSÄNDAREN!!!!!

Var rädd om ditt kort, ditt BanjkID, din dosa och spärra ditt konto omedelbart om du blivit lurad. 

Tävlingen

Så var det dags för frågesporten. Lite spända var allt lagmedlemmarna. Det gällde inte bara att få en bra placering i dagens tävling. Det  här var omgång tre och efter fyra omgångar kommer Halmstadskretsens etta och tvåa att vara kvalificerade till deltagande i Hallandsfinalen och tävla om att bli Hallandsmästare. 

Vad handlade då frågorna om? Jo det var djur, Hallandsposten, glögg, politik, sjukdomar, musik, EU och idrott. 

Frågorna var ganska svåra och det visade sig också på resultatet. Endast två frågor lyckades alla lag ha rätt på och dessa handlade om politik och musik. Frågan som handlade om Sveriges äldsta hembygdsgård hade inget lag rätt på. De två lagen som lyckades bäst var Breared och Söndrum. De leder dessutom inför den avslutande omgången i Kvibille den 24 mars i Slättåkra Bygdegård. 

På bilden ser vi Söndrums lag. 

Ett stort tack till Getinge Hembygdsförening för en intressant och välordnad kulturträff.

 

                                                  Så här såg resultatet ut

28 Feb 2024