Länsfinal i hembygdsföreningarnas frågesporttävling

 

 

I Halland finns sammanlagt 74 hembygdsföreningar med 24 000 medlemmar. Av dessa hade fjorton lag kvalificerat sig till länsfinal i frågesport den 19 april 2015 i Fjärås Bygdegård.  

Innan tävlingen började delade man ut förtjänsttecken i form av hedersnålar till fyra långvarigt aktiva i föreningarna Hasslöv, Skummeslöv, Söndrum och Nordhalland. 

Tre stipendier på 10 000, 5 000 och 5 000 kronor delades ut till författare som hållit på med historisk forskning. Lindberga Hembygdsförening fick Studeiförbundet Vuxenskolans föreningsstipendium på 10 000 kronor. 

Hönekulla dragspelsgäng på åtta personer från Marks kommun stod för underhållningen med musik, sång och allsång alltifrån Gnesta Kalle till Alma Cogan och en sång om en halt häst.

Så var det dags för frågesport med 15 frågor av olika kraktär och varierande svårighetsgrad. Det handlade bland annat om mönsterdjup på sommardäck, internationell fotboll, Rickard III:s kvarlevor, Tranströmer, Saudiarabien, Turkiet och tornseglare. 

Två lag hade 13 rätt, två lag 12 rätt och sedan äterfanns Snöstorp i ett gäng med 11 rätt. Efter en skiljefråga stod Veddige som slutsegrare och Snöstorp blev delad femma. 

20 Apr 2015