Midsommarfirande 2024

 

Snöstorps Hembygdsförening är traditionsbärare. En av dessa insatser är Midsommarfirandet. När klockan började närma sig två på eftermiddagen dök deltagarna upp. Det var både barn och vuxna och alla var fyllda av förväntan. Cirka femtonhunddra förväntansfulla firare pratade, skrattade och väntade på  att festen skulle börja. 

Innan festen på allvar kunde dra igång var det två saker, som skulle genomföras. Den ena var resning av midsommarstången och den andra var välkomsttalet av ordförande Lars-Erik Björklund. Förresten säger du majstång eller midsommarstång. Båda benämningarna är korrekta. Enligt Svenska Akademin betyder "maja" klä med grönt. 

Så var det dags för underhållningen. Snöstorps folkdanslag iklädda vackra folkdräkter dansade tradisionella folkdanser ackompanjerade av fiolmusik. En av danserna var schweizisk dans och som avslutning dans från Rönneberga. 

Nästa punkt på dagordningen var dans runt "majstången" ledd av Lars-Erik Björklund med musikhjälp av Håkan Björklund gitarr och Göran Persson synt. Nu samlades danssugna i alla åldrar för att leka, dansa och sjunga.  Kunde man alla atexterna? Ja visst, de är ju lätt igenkännbara men.......... men var de inte ibland lite omarbetade?
- Små groddorna, små grodorna
- Små grisarna, små grisarna
- Vi äro musikanter
- Skratt-Olles visa
- Grin-Olles visa
- Mormos lilla kråka
- Räven raskar över isen       Och som aavslutning R-A-K-E-T-E-N. Vilken lycka!

Sedan var det dags för fika. Allt,både bullar och kakor, var hembakat. Vilken lyx. Naturligtvis fanns det både fiskdamm och lotterier. Den som inte hade någon folkdräkt, men som ville känna hur det känns att klä sig i en sådan, kunde fotografera sig tillsammans med Sverker och Svea. 

Till sist. Vi tackar alla, som på olika sätt hjälpt till att göra midsommarafton på Snöstorps Hembygdsgård till en så härlig upplevelse. Besökare, personal, alla som bakat, musikanter och dansare, ICA Vallås. Alla är lika viktiga men på olika sätt. TUSEN TACK. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25 Jun 2024