Öppna stugor 150801

 

 

Traditionsenligt visades Hembygdsgården enligt ett koncept som kallas "Öppna stugor". Då fanns det möjligheter att gå runt och titta på gården och samlingarna. Snöstorps Hembygdsgård är inte bara en levande samlingsplats utan ckså ett museum. Framför allt kan man se hur människor levde och verkade förr. Historien blir levande när människor i mogen ålder känner igen sig och barn och yngre får aha-upplevelser. 

- Nu förstår jag. Så där hade vi det hemma. Min mormor har berättat....

När klockan närmade sig två kom besökarna. Man kunde se folk i alla åldrar från små barn till äldre. Närmare hundra besökare tillbringade eftermiddagen med att titta på gården, lyssna på musik och dricka kaffe. De kunniga guiderna visade runt och berättade för de intresserade besökarna om husen och samlingarna. Man kunde se själva boningshuset, som allmänt kallas stugan, andra våningen som bland annat visar redskap för olika sorters hantverk och hur man skötte sina textilier förr och logen med äldre jordbruksredskap. 

Musikanterna spelade gamla välkända sånger, som publiken kunde sjunga med i. 

Fikat med hembakat bröd avnjöts med ännu mer musik och lotterna hade strykande åtgång på grund av de fina vinsterna. 

Varför kommer då besökarna? Några kommentarer. 

Berit Eriksson: - Jag har varit medlem i föreningen i trettio år och har dessutom under en period varit ordförande. Det är njutbart att komma hit och att sitta här i solskenet. Det känns verkligen som svensk sommar. Det är underbart att gården finns. 

Renée Högkvist: - Jag bor i Stockholm och har ett sommarhus i Halmstad. Jag läste om arrangemanget i tidningen och det är verkligen trevligt. 

Ett annat gäng: - Vi brukar komma hit. Vi kommer från olika platser och det har blivit tradition att träffas här. Vi känner många och det är så trevligt och familjärt. Det är något man ser fram emot. 

Ett gäng motorintresserade rev sig i huvudet och studerade den gamlan traktorn, en Massy Harris från 1937. Kopplingen har varit trasig, men är nu lagad. Ändå återstår en del problem om man försökte finna en gemensam lösning på. 

När dagen var slut enades alla om att "vi ses nästa år igen, när det är öppna stugor".

9 Sep 2015