Rotmosgille 21 oktober 2017

 

På det traditionsenliga rotmosgillet serverades hemlagat mos, skinka och fläskkorv. Och så en god kaka med kaffe.  

På förmiddagen var sju personer delaktiga i matlagningen och så "Kenwood" förstås.

Vill du veta receptet? Hälften kålrot, hälften potatis och hälften morötter, till det skinkspad. Fick du inte ihop det? Då blir det lite tankemöda.

Nåväl allting kokas och körs sedan i maskin. Gott blir det i alla händelser. 

 

 

På kvällen samlades 35 personer. Man lät sig väl smaka och som ytterligare grädde på moset blev det en intressant föreläsning av Roland Johansson från Fjärås. 

Rolands morfar kom från trakten, vilket väckte nyfikenhet och intresse för släktforskning. Han berättade att förfäder hadearbetat på Stjärnarp och att han gjort research och letat fakta i den mån det har gått. Den mesta informationen kommer från kyrkböcker. 

Det fanns ett innehållsrikt kompendium med bilder av vilka vi fick se ett intressant urval. 

Några släktingar hade åkt till Amerika för att tjäna pengar, så att resten av familjen skulle kunna komma efter. . En del hade stannat, någon hade kommit tillbaka, någon hade flyttat till Stråvalla och öppnat en affär. Den stängdes 1909. Kvar fanns en hel skattkammare med kvarlämnade fakturor, material med kända varunamn och dessutom gamla ölflaskor. 

Det var en intressant inblick i den relativt nära historien, vilket gjorde många kände igen sig. Vem har inte utvandrad släkt i Amerika?

Hur får man då information? Vi har redan fått höra om kyrkböcker, men det finns ett mycket modernare sätt. Roland har sökt och hitta släkringar via Facebook. Och som en sista reflektion: - Vad världen krymper helt plötsligt.

Vi tackar Roland och hans hustru Gerd för en intressant kväll.

8 Nov 2017