Kulturafton länsfinal Köinge bygdegård

 

Så var det den 17 april dags för en spännande final för hela Halland i frågesporttävlingen Kulturafton. Ett par hundra personer hade mött upp i Köinge bygdegård, både tävlande, funktionärer och åhörare. Tretton lag från Laholm
 i söder till Kungsbacka i norr hade kvalificerat sig. För att vara lite partiska får vi väl säga att Snöstorp gjorde en djupdykning i sista omgången innan finalen och fick nöja sig med att vara åskådare.

Pris som årets hembygdsförening

Stor glädje blev det när tävlingen inleddes med att Snöstorps Hembygdsförening fick det hedersamma priset årets hembygdsförening i Halland av Studieförbundet Vuxenskolan. Prisutdelare var verksamhetsutvecklare Eli By Nilsson som räckte över ett diplom och ett stipendium på 10 000:-. Så här löd den fulla motiveringen:

SVs föreningsstipendium 2015 till Snöstorp hembygdsförening 

Denna hembygdsförening har under året med framgång lyckats knyta samman dåtid, nutid och framtid. Dåtiden har dokumenterats i studiecirklar och blivit berättelser som kan läsas av kommande generationer. Föreningens hemsida och användandet av QR-koder har öppnat upp för den moderna befolkningen att ta del av historien, hembygden och föreningens arbete. Dessutom har nutiden bekräftats genom engagemanget för nyanlända.

Framtiden har föreningen säkrat genom att deras lokaler har gjorts ändamålsenliga och funktionella.Studiecirklar och kulturarrangemang har varit viktiga verktyg för detta. Kunskap och lärande har bearbetats och blivit till bildning

Årets stipendium på 10 000 kr skall ses som ett bevis på att föreningen på ett föredömligt sätt har främjat demokratin i vårt samhälle och som en uppmuntran till fortsatt folkbildningsarbete. 

                                 

Förlaget Utsiktens författarpris

Priset delas ut till "skrivare och hembygdsforskare i Halland" och utgörs av 10 000:- vardera till två pristagare.

Det första priset gick till Slöinge Hembygdsförening som lyfter fram Slöinge socken i text och bild och dokumenterar människor och miljöer. 

Det andra priset gick till Lennart Hjelmstedt som har gjort värdefulla insatser i hembygdens tjänst och dokumenterat och levandegjort gamla Varberg. 

Underhållning

Gänget Goa grabbar från Falkenberg, en trio i mogen ålder, spelade och underhöll och talade om musiken som medicin. Gamla välkända låter fick åhörarna att ryckas med och tillsammans med publiken avslutade gänget med den vackra Blå visan av Ingela Strndberg. 

Tävlingen

Så var det dags. Spända samlade sig lagen. Skulle frågorna vara lätta eller svåra? Skulle det finnas några slamkrypare? Skulle man ha tur eller otur? Och som en hemsnickrad filosof vid något tillfälle uttryckt sig: - Det är konstigt. Ju skickligare man är, desto större tur har man.

Omgång 1 - fråga nummer ett handlade om Sveriges Hembygdsförbund, nummer två om Bodil Malmstens författarskap, nummer tre om skatt på sockrade läskedrycker, nummer fyra om maskrosor och nummer fem om Syrien.

Gällinge- Idala hade full pott.

Omgång 2 - fråga 6 damfotboll, 7 sadelled, 8 påven, 9 Mortadella och 10 daktylogram. Fjärås, Söndrum och Spannarp var vinnare i omgången.

Nu var det riktigt spännande. Inget lag hade hittills alla rätt, så nu kunde vad som helst hända.

Omgång 3 - nu handlade det bland annat om runor, E-ämnen och höghastighetståg. Ett lag hade alla rätt, Kvibille, och blev sammanlagd vinnare på 13 poäng. Tvåa blev Spannarp på 12 poäng och sedan låg fyra lag trea på elva poäng. Det var Fjärås, Gällinge-Idala, Söndrum och Ysby. 

Det fick bli en utslagsomgång. Första frågan - alla hade fel! Andra frågan - största möjliga tystnad - Gällinge-Idala hade rätt och blev sammanlagd trea. 

På hemvägen var vi överens om att det hade varit en trevlig välordnad tillställning med ett varierat program och gott fika. Frågorna hade ställt deltagarna på prov och krävt allmänbildning. Kort sagt, de hade varit väl genomtänkta och intresseväckande. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 Apr 2016