Resa till Kristianstad 9 maj 2015
Klockan åtta på morgonen lördagen den 9 maj samlades 46 personer utanför Hembygdsgården för att åka till Kristianstad.
Färden gick via väg 24 till "tjugoettan" för att därefter gå österut. I Vinslöv svängde vi brant uppför Nävlingeåsen som stod i sin vackraste skrud med bokarna, liksom i en balsal, målade i intensivt ljusgrönt. På vägen blev vi guidade med lokalkännedom bäde om människor och natur. Vi fick bland annat veta vem som bor var och att Nävlingeåsen är en horst.
Djurröd
På landsbygden har alltid funnits original. Ett av dessa bodde i Djurröd, en by med 85 invånare, som vi passerade vid turen över åsen. Ingvar var som bonde inte helt lyckad. För att vara uppriktig kan man faktiskt säga att han var totalt misslyckad. Han var den största slarver, som tänkas kan och huller om buller slängde han saker ifrån sig. Ingvar var av många ansedd som en riktig hästkarl. Nåväl, hästar hade han hållit på med i hela sitt liv, men nu skulle han bli modern. Någon bil hade han inte och heller inte något körkort, så han köpte en traktor. Med stor entusiasm började han köra. Det gick bra i början tills han en dag ute på fältet närmade sig ett stort stengärde. I panisk förskräckelse började han rycka och slita i ratten. Han ropade ptrooo! men ingenting hände. Traktorn gick bara rakt fram och hamnade till slut hängande på stengärdet.
Om du nu undrar om historien verkligen är sann kan jag berätta att det inte finns minsta lilla gnutta påhitt eller överdrift i den. Så småningom kommer fler historier berättas om landsbygdens original.
Degeberga Hembygdspark
Det första besöket gjordes hos Gärds Härads Hembygdsförening och den intressanta Degeberga Hembygdspark. Där bjöds först på kaffe med goda smörgåsar. Sedan blev vi i två grupper guidade för att få ta del av vad Hembygdsparken har att erbjuda.
Den ena gruppen besökte vagnmuseet där vi kunde ana att hästen varit ett djur för vardaglig nytta, glädje, högtid och sorg. Där kunde vi se stora vagnar, små vagnar, slädar och en mycket speciell likvagn. Där fanns också några gamla bilar. Allt i mycket gott skick.
Den andra gruppen fick en kunnig guidning i Ivar Johnsson-museet. Ivar Viktor Johnsson var en svensk skulptör och formgivare som levde 1885-1970. Hans budskap var för fred mot krig. Många av hans skulpturer finns på offentliga platser runt om i Sverige.
Lägsta punkten
Sveriges lägsta punkt ligger vid stadens östra infart. För att illustrera den har man byggt en modell i form av en ställning som visar havsnivån och att besökaren befinner sig 2,41 meter under denna nivå.
De som inte varit där har nog svårt att förstå hur utsatt Kristianstads stad skulle vara vid en översvämning.
Flera gånger har det varit verklig kris. Översiktsbilden är hämtad från Kristianstads kommuns hemsida och visar översvämningarna av Helge å i februari 2007. Centrala Kristianstad syns i bakgrunden. Man mätte varje dag hur högt vattnet steg och stora skyddsvallar byggdes. Larmrapporter sade att om vattnet steg ytterligare skulle stora delar av innerstaden bada i vatten.
Lunch på Skepparslövs Golfkrog
Efter att ha varit ute i friska luften hägrade en läcker lunch på Skepparslövs Golfkrog med två rätter, salladsbuffé och kaffe med kaka. Restaurangen ligger med utsikt över Skepparslövs Golfklubb vid det s.k. nittonde hålet.
Naturum
Sista anhalten var Naturum. Vår guide Sara Widesjö berättade sakligt, kunnigt, trevligt, fängslande och intresseväckande om biosfärområdet Vattenrikets djur och natur. Många passade också på att titta på utställningen. Fascinerade åskådarna studerade olika djurarter. En av de mer exotiska var fisken FP. När man tryckte på en knapp för att få fram fakta kom två fiskpinnar simmande.
Återresa
Hemresan gick norrut förbi Broby och Osby och sedan den så kallade Tvärleden, väg 15. Trots lite snål vind hade vädret varit bra och det hotande regnet uteblev. Exakt enligt planeringen, klockan 18, var vi tillbaka vid Hembygdsgården. Ett stort tack till vår chaufför Linus som, på de bitvis krokiga vägarna, hade lotsat oss fram med gott omdöme, skicklighet och trevligt bemötande.
Reflektion
Att planera en resa kan ha sina fallgropar. Hur länge skall man stanna på varje ställe? För länge - folk blir otåliga. För kort - folk hinner inte med. Vår avsikt var att se vad Kristianstadstrakten har att erbjuda och att inspirera till att komma tillbaka och få veta mer. Nog hade det varit intressant att få gå runt i Degeberga Hembygdpark och "se allt" eller att få stanna riktigt länge i Naturum och kanske gå Linnérundan. /K+LE
Till sist - det kom ett mail
Ett stort tack för den mycket trevliga bussresan i lördags den 9 maj. Den kunde inte vara mer perfekt, fint upplägg på allt och underbart god mat, samt gott eftermiddagskaffe med god kaka. Samt trevligt sällskap. Allt detta lägger vi till i minnenas arkiv.
Hälsningar Kåre och Ulla Sandberg
Andra inlägg
- Naaationaldagsfirande 2024 på Hallandsgården i Halmstad
- Midsommarfirande 2024
- Besök från cykelfrämjandet
- Våren hälsas på Hembygdsgården
- Frågesport i Edenberga Hembygdsgård 240421
- Kulturträff och årsmöte i Halmstadskretsen 240324
- Kulturträff i Getinge 240225
- Hembygdshistoria för skolan
- Kulturträff Enslöv
- Skillnad Bygdegård och Hembygdsgård