Soppafton med hembygdssoppa

 

Den 23 april var det dags för traditionsenlig soppafton. Trettiofem personer hade mött upp för att äta, umgås i trevligt sällskap och få berättelser från bygden och höra om föreningens historia. 

Grön ärtsoppa, prinskorv och ägg och som avslutning rabarberpaj. Det kunde väl inte vara bättre. Alla var överens om att en så god soppa hade man aldrig ätit. Vem hade gjort den och hur lagade man den? Svaret på den första frågan var att det var en världsberömd kock från Herrljunga som turligt nog hade vägarna förbi. Han lovade att skicka receptet om ingen berättade att han varit på besök.  

Lennart Axelsson berättade om föreningens historia, hur den startade på trettiotalet, hur gården kom i föreningens ägo, den stora branden och hur man sedan renoverade den. 

Lennart visade också den fina guiden han gjort över gården, byggnaderna och samlingarna.

Inger Gustavsson berättade en ruskig historia om en kvinna som ramlade ner i ett tröskverk och fick foten avsliten. Sedan fick hon åka häst och vagn till lasarettet. När hon väl kom hem fick hjälp med att bära in både ved ved och vatten.  

Ordförande drog vinsterna på lotteriet och berättade sedan för alla om föreningens fina utmärkelser; årets eldsjäl i Halmstad kommun, studieförbundet Vuxenskolans pris som årets hembygdsförening i Halland och dagens hemsida hos N.nu. 

Hembygdssoppa med en klick crème fraîche

 

Ingredienser

500 g djupfrysta ärtor
6,5 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
1 lök
1 dl vitt vin 
En hönsbuljongtärning
Ev. lite salt

Gör så här

1. Hacka löken fint låt den mjukna i en kastrull tillsammans med smör
2. Låt vattnet koka upp tillsammans en hönsbuljongtärning
3. Häll i ärtorna och koka tills de är mjuka
4. Häll i grädden och koka upp
5. Mixa soppan
6. Häll i det vita vinet och koka upp
7. Smaka ev. av med lite salt

Tillbehör

Blanda crème fraîche med gräslök, hackad basilika och rivet citronskal efter smak 

 

 

 

 

 

 

 

 

25 Apr 2016